A tojásgyümölcs (padlizsán) melegkedvelő, csírázásához az ideális hőmérséklet 24-32 °C, fejlődési optimuma pedig 25±7 °C. Fényigénye a virágzás és a terméskötés idején nagyobb, rövid megvilágításnál nem fejleszt virágot, mi több, a bimbókat is elrúgja. Ennek megfelelően a napi megvilágítás igénye 12 óra. A vízigénye nagy, az egész tenyészidőszak alatt egyenletes vízellátottságot igényel. Termesztésére déli fekvésű, humuszos, laza szerkezetű-, közömbös/enyhén lúgos pH-jú talajok az ideálisak. Kedvező elővetemény lehet számára az uborka, spárgatök, bab és borsó.
A szaporítása palántáról történik, ami lehet szálas vagy tűzdelt. Előnyösebb lehet az utóbbi használata, ezáltal a szedés két héttel hamarabb megkezdhető továbbá nagyobb terméshozam várható. Ehhez a vetést március végére kell ütemeznünk, melegágyba. Az elvetett magok 20-22 °C-on 6-8 nap alatt kikelnek, 2 hét múlva pedig már a palánták tűzdelhetőek. A palántanevelés ideje kb. 6 hetet vesz igénybe. Fontos, hogy kiültetés előtt a palántákat eddzük, ezt körülbelül a kiültetés előtt 2 héttel meg kell kezdeni. A palántákat május 20 után ültessük ki. Kézi ültetéshez 50-70 cm-es sortávolságot és 30-60 cm-es tőtávolságot alkalmazzunk. Ültetésnél ügyeljünk arra, hogy a palánta sziklevelei ne kerüljenek a talajfelszín alá.
A megfelelő tápanyagellátás fontos a tojásgyümölcs esetében. A makroelemek közül a legnagyobb mennyiséget a foszforból és a káliumból igényli. Ősszel szerves trágyát, a foszfor és kálium 50%-át és a nitrogén 25%-át juttassuk ki. A későbbiekben érdemes két alkalommal fejtrágyázni 25 % nitrogénnel terméskötődéskor és ezt követően 2-3 hét múlva. A nitrogén foszfor és kálium hatóanyagokon kívül érdemes kijuttatni magnéziumot illetve kalciumot is.
Fontos, hogy a területet mindig gyommentesen tartsuk, illetve érdemes a talajt fellazítani, hogy ezzel biztosítsuk a megfelelő levegőzöttséget, a nedvességmegőrző képesség pedig javul. A kiültetés után körülbelül egy hónapig gondosan és óvatosan öntözzük az állományt, a talajt ne hűtsük le, mert a gyökerek rothadásnak indulhatnak. Június közepe után sűrűbben kisebb vízadagokat juttassunk ki.
Technikai érettségben történik, amikor a magok még fehérek. A terméskötődéstől számítva ez (fajtától függően) a 25-40. napra tehető. A tojásgyümölcs tárolásra nem igazán alkalmas, inkább frissfogyasztásra való.