Kerti kisokos - Fűszernövények kultúra

Válassz kultúrát vagy termékcsaládot a kereséshez

Bazsalikom, oregánó, kakukkfű

A fűszernövények ökológiai/környezeti igénye

A legkedvezőbb számukra, ha részlegesen napos, meleg és szélvédett helyre tesszük őket, hiszen a tűző napot nem viselik jól. Nem kifejezetten vízigényes növények, de a kiszáradástól és a túlzott melegtől óvjuk őket, azonban a pangó víz is ártalmas lehet. A bazsalikomot, oregánót és a kakukkfüvet inkább benti körülmények között tartsuk. 

Agrotechnika

A vetőmagok vásárlásánál fontos, hogy jó minőségű magokat vegyünk, illetve figyeljünk azok lejárati idejére. A cserepet töltsük fel földdel, majd a vetőmag zacskón leírtak alapján szórjunk bele 3-4 magot, hogy biztos legyen a siker, végül fedjük be azokat földdel. Érdemes alaposan beöntözni és fóliával vagy üveglappal lefedni, hogy megteremtsük számukra a párás környezetet, ezáltal a magok gyorsabban csírázásnak indulnak. Amennyiben palántát vásárolunk, életképes egészséges növényt válasszunk. Ezt követően olyan cserépbe ültessük át, ami a palánta gyökerének megfelelő. Az oregánót és kakukkfüvet szaporíthatjuk még dugványozással is. Ekkor a meglévő növény csúcsáról levágott kb. 10-15 cm-es hajtást ültetjük el. A cserép alján minden esetben legyen lyuk, a cserepek alatt pedig legyen tálka. Bármelyik módszert választjuk, figyeljünk arra, hogy a talaj jó vízáteresztő képességgel rendelkezzen, ezért érdemes homokot és komposztot belekeverni a talajba. Mivel a cserepes növényeket folyamatosan öntözzük a benne lévő föld tömörödik, ezért mindig gondoskodjunk annak lazításáról.

A fűszernövényekre vonatkozó  ápolási munkák

Amíg a magok ki nem kelnek, addig permetezővel locsoljuk őket, ezzel elkerülhetjük, hogy a túl sok víz miatt levegőtlenné váljon a talaj. A gyomokat mindig távolítsuk el, valamint érdemes szerves trágyát vagy komposztot használnunk, de 2 hetente tápoldatozhatjuk is a fűszernövényeket. Fontos, hogy rendszeresen metsszük/vágjuk vissza őket, ezzel serkenthetjük a növekedést.

A fűszernövények szedése

Akkor szedjük először, amikor már a növény lombja és színe erőteljes (10-15 cm magas). Frissen azonnal felhasználhatóak, de szárítva finomra morzsolva légmentesen tárolhatók.

Fűszernövények