Kerti kisokos - Dió kultúra

Válassz kultúrát vagy termékcsaládot a kereséshez

A dió ökológiai/környezeti igénye

A gazdaságos termesztés érdekében ki kell elégítenünk a termőhellyel szemben támasztott követelményeket. A hűvösebb országrészek alkalmatlanok lehetnek a dió termesztésére. A télre megfelelő kondícióban felkészült fák a fagyokat jól viselik, azonban a késő tavaszi fagyokra a korán fakadó fajták érzékenyek. A rügyek már -1 °C-on is fagykárt szenvedhetnek. Kritikus időszak lehet még a június, amikor a dión vékony és hiányos héj képződik, emellett a túlzott nyári hőmérséklet sem kedvező, főként, ha ezt szárazság kíséri. Meglehetősen fényigényes, ennek hiányában a termőrügy-differenciálódás is gátolt. A dió „folyókísérő” növény, évi vízszükséglete 800-1000 mm. Hazánk éghajlata ezt képtelen biztosítani, így a hiányzó csapadékmennyiséget öntözéssel tudjuk biztosítani. A talajtípusok közül az öntéstalajokon terem a legjobban. A jó vízgazdálkodású vályog-, és homokos vályogtalajokon jól fejlődik, az enyhén savanyú, vagy enyhén lúgos kémhatású talaj szintén ideális lehet

Agrotechnika

A dió telepítésére a legalkalmasabb időszak a kora ősz (október vége, november eleje), vagy a kora tavasz. A faiskolákban két évig nevelt, megfelelően fejlett oltványokat vásároljunk. Ültetés után érdemes az oltványokat felkupacolni, tavaszi ültetés esetén beiszapolni is.

A dió tápanyagigénye

A dió nátrium és kálium igényes növény, viszont kerüljük ezek túladagolását, mivel a túl sok nitrogén hatására a különböző gombák és baktériumok könnyebben telepedhetnek meg, a magas kálium kijuttatása pedig gátolja a kalcium felvehetőségét, ezáltal a dió minősége romlik. A mikroelem problémák közül a vas hiány a leggyakoribb, aminek többek között a magas foszfor szint, mészfölösleg és a magas talaj pH lehet az oka. 

A diórara vonatkozó ápolási munkák

Mivel a diónak magas a vízigénye, a hazai körülmények között a hiányzó csapadékmennyiséget öntözéssel pótolhatjuk. A csonthéjkeményedés és a rügydifferenciálódás időszakában (május-június) kifejezetten vízigényes, valamint kritikus időszak lehet még a július-augusztus is, amikor is a magbél fejlődik. A fa körülötti területet érdemes olykor fellazítani, ezzel javíthatjuk a talaj vízgazdálkodását. 

A dió betakarítása

A dió akkor érett meg a betakarításra, amikor a zöld burok felreped, és a mag könnyen kihullik. A legkedvezőbb betakarítási idő akkor van, amikor a terméseken 70%-án a zöld burok felrepedt. Ez az időszak általában szeptember közepére esik. 

Készülés a télre

Száraz nyár esetén ősszel érdemes egy feltöltő öntözést beiktatnunk, hogy a fa télállóságát javítsuk, a lehullott lombozat fertőzési forrás lehet, ezt gyűjtsük össze és semmisítsük meg, így biztosíthatjuk a következő évi termés megfelelő mennyiségét és minőségét.
 

Dió