Keleti gyümölcsmoly

Keleti gyümölcsmoly

Szinte az összes gyümölcs kultúrát megtámadhatja, leggyakrabban azonban csonthéjasokban és almatermésűekben károsít. Hazánkban akár 4 nemzedéke is lehet. A keleti gyümölcsmoly egy 5-7 mm hosszú lepke. Elülső szárnya barnásfekete, sárgás széllel. Hátulsó szárnyai barnák.  A hernyó 10-12 mm nagyságú, feje sárgásbarna, teste fehér, háta enyhén rózsaszínes. Szaporodásának kedvez a meleg, száraz idő. Hernyó alakban telel, a fák törzsének kéregrepedéseiben, a talaj sekély részében vagy gyümölcsmaradványokban.

 

Kárkép

Az első nemzedék a hajtásvégek pusztulásáért felelős, a későbbiek a gyümölcskocsány melletti részen fúrják be magukat a gyümölcsbe, itt mézgafolyás is megfigyelhető, alatta a mag környékére húzódó járattal.

 

Védekezés/Megelőzés

Mechanikai védekezéssel, a hervadt hajtások levágásával és a téli fatisztogatással, lemosó permetezéssel előzhetjük meg a tömeges elszaporodását. Vegyszeres védekezésnél az első nemzedék ellen májustól érdemes védekezni.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: commons.wikimedia.org, Simon Hinkley & Ken Walker

 

Kultúra:

Meggy

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.