Gyümölcsfák ültetése ősszel

Gyümölcsfák ültetése ősszel

A gyümölcsfák ültetésének optimálisan két időszaka van, ősszel (októbertől tavaszig) és tavasszal (február végétől a rügyfakadásig). A szabadgyökerű fák esetében érdemes e két ültetési időszakot választani, még konténeres társaik az év szinte bármely fagymentes napján telepíthetők. Őszi ültetésre ajánlhatók az almatermésűek, valamint bogyós gyümölcsű fajok, még a csonthéjasok és héjas termésűek esetében leginkább a tavaszi időszak mondható telepítésük szempontjából kedvezőnek.

 

Hogyan készüljünk fel az ültetésre?

Az ültetés előtt érdemes átgondolni, hogy hova is szeretnénk a kertünkben a fát ültetni. A hely adottságaihoz mérten válasszunk meg ugyanis a gyümölcsfa faját és fajtáját, azok igényeinek megfelelően. Az ültetés előtt ajánlott előzetesen a gödröt is kiásni, a talaj tápanyagtartalmának pótlásáról gondoskodni. Ez történhet érett trágyával vagy komposzttal, valamint műtrágyával egyaránt. 

 

Hogyan válasszunk fajtát?

Minden gyümölcsfaj esetében számos fajta áll rendelkezésre, melyek közül több tulajdonságuk alapján is választhatunk. Első körben a fa tulajdonságai, annak mérete, növekedési erélye, termőképessége, termésbiztonsága, betegségekre való fogékonysága egyaránt fajtánként nagymértékű eltérést mutathat. A termések tulajdonságai csakugyan mérvadók, az érési idő mellett annak mérete, színe, íze és felhasználhatósága is befolyásolhat minket a fajtaválasztás során. Emellett ügyeljünk a kiválasztott fajta termékenyülési viszonyaira is, hiszen önmeddő fajta választása során beporzó ültetése is szükséges ahhoz, hogy virágai termékenyüljenek. Jól látható tehát, hogy rengeteg szempont van, mely alapján a számunkra megfelelő fajtát ki tudjuk választani. A vásárlás előtt érdemes tehát részletesebb fajtaleírásokat olvasni, de a kereskedelemben, a vásárlás során is tájékozódhatunk az egyes tulajdonságaikról. 

 

Mire ügyeljünk a vásárlás során?

A vásárlás során a fákat jobban szemügyre kell venni, hiszen a sikeres ültetés csak jó minőségű szaporítóanyag beszerzésével érhető el. Nézzük meg az oltás helyét a kis fákon, azokon kötöző anyag ne legyen, valamint az oltásforradás helye is legyen hézagmentes. A törzsnek is kártevőktől és betegségektől, pl. pajzstetvektől, varasodástól mentesnek kell lennie. A gyökereket is vizsgáljuk meg, ha rajtuk ugyanis kisebb csomókat, daganatokat látunk az az agrobaktériumos gyökérgolyva fertőzésére adhat okot. Az ilyen fákat inkább ne vásároljuk meg, a beteg fák ugyanis gyengébb növekedésűek lesznek, majd pár éven belül pedig elhalásuk is bekövetkezik. Az egészséges gyökerek penészmentesek, vastagak, rajtuk bőséges oldal- és hajszálgyökér is látható. 

 

faültetésHogyan ültessünk gyümölcsfát?

A szabadgyökerű csemetéknek elegendő akkora méretű gödör elkészítése, melybe gyökere kényelmesen belefér. A gyökerekről még az ültetés előtt a vastagabb és sérült részeket metsszük vissza. A fácskákat pont olyan mélyre ültessük, mint ahogyan az a faiskolában is volt. Ezután helyezzük be a fát a gödörbe megfelelő irányba állítva, majd pedig részlegesen töltsük fel talajjal a gödröt, amennyiben a fa a kellő mélységben és irányban áll már teljesen betemethetjük a gyökereket. Az ültetést minden esetben kövesse beöntözés, majd pedig szárazabb időjárás esetében további öntözés a mihamarabbi begyökeresedés elősegítése érdekében. Az ősszel telepített fák tövét érdemes talajjal felkupacolni, hiszen ez a fagytól is véd, de a fa kiszáradást is akadályozza.

 

GYÜMÖLCSFAÜLTETÉS ALAPSZABÁLYAI ⇒tovább

Kerti kalendárium

Decemberi teendők kiskertünkben

Az őszi időszak végén, a lombozat lehullásával a gyümölcsfák téli mélynyugalomba vonulnak, azonban bőven vannak ekkor is olyan ápolási munkák, amelyek elvégzéséről gondoskodnunk kell. 

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.